CurveCatch logo
Category /
Leer je borsten goed kennen, doe aan zelfonderzoek
CARE

Leer je borsten goed kennen, doe aan zelfonderzoek

Kimia Namadchi

Kimia groeide op in de lingeriewinkels van haar ouders alvorens CurveCatch op te richten

BESTEL MIJN BOX

Je borsten veranderen je hele leven en cyclus door. Soms zijn ze wat harder, soms wat zachter, soms wat voller, soms wat slapper. Maar jouw borsten zijn uniek en jij hoort ze het allerbeste te kennen. Alleen zo weet je wanneer er iets aan de hand is. Want veranderingen aan je borsten kunnen onschuldig zijn, maar kunnen je ook waarschuwen voor borstkanker.

Jan 10, 2024
|
2
min

Ze hangen recht (of scheef) onder je neus, hobbelen trouw mee met je drukke dagelijkse routine, maar behalve tijdens jouw sexy times, krijgen ze maar weinig aandacht – we hebben het over je borsten. Je twee vriendinnen door dik en dun die we maar al te vaak vergeten. We zorgen graag voor iedereen om ons heen, maar doen niet aan zelfonderzoek en nemen borstpijn soms zelfs voor lief, blijkt uit de bevraging die we in oktober 2023 deden samen met Guud Woman. Maar elke dag sterven er in België zeven vrouwen aan borstkanker en het herkennen van symptomen in een vroeg stadium kan levens redden. Dus vandaag stellen wij jou de vraag: wanneer heb jij voor het laatst aan je borsten gevoeld?

Pijn aan je borsten is niet altijd normaal

Je BH meteen uittrekken als je thuiskomt, is voor de meeste vrouwen het ultieme moment van bevrijding. Veel vrouwen vinden hun BH niet lekker zitten, en uit de bevraging bij bijna 1000 mensen blijkt dat 50% van de vrouwen elke maand weer pijn heeft aan haar borsten als gevolg van een BH en 77,5% als gevolg van maandstonden. Het is zelfs zo dat volgens deze bevraging 37% van mensen zelfs vindt dat borstpijn bij het leven hoort.

Veel vrouwen hebben last van hun borsten. Dat is niet zo gek, want zo’n 80% van de vrouwen draagt BH’s die niet goed passen, wat ook voor borstpijn kan zorgen. We schreven er daarom ook een blog over: Pijn door je BH: 7 redenen en hoe te voorkomen.

Maar wist je dat er nog een derde reden voor pijnlijke borsten is waar we vaak niet bij stilstaan? Pijnlijke borsten kunnen een signaal zijn van borstkanker. Tijd om je borsten beter te leren kennen dus!

Neem de tijd om je borsten te leren kennen

In België komt borstkanker relatief vaker voor dan in andere delen van de wereld, waarom precies, is nog niet bekend. En ondanks de goede zorg verliezen in België dagelijks zeven vrouwen de strijd tegen borstkanker.

En één op de negen vrouwen zal ooit borstkanker krijgen. Toch doen we bar weinig aan zelfonderzoek, iets wat met deze schokkende cijfers echt onderdeel uit zou moeten maken van je maandelijkse routine.

De cijfers op een rijtje:

  • 80% van de vrouwen in België kent de negen alarmtekens voor borstkanker niet
  • 40% weet niet of ze het zelfonderzoek wel goed uitvoeren
  • 30% heeft nog nooit aan zelfonderzoek gedaan

Ook onze eigen bevraging bevestigt dit. Maar liefst 37% van onze volgers deelden ook dat ze nog nooit eerder een zelfonderzoek hadden gedaan en 40% zegt dat ze hun borsten nooit hebben laten onderzoeken door een gynaecoloog.

Je borsten onderzoeken: wanneer en hoe doe je dat?

Je borsten veranderen je hele leven en cyclus door. Soms zijn ze wat harder, soms wat zachter, soms wat voller, soms wat slapper. Maar jouw borsten zijn uniek en jij hoort ze het allerbeste te kennen. Alleen zo weet je wanneer er iets aan de hand is. Want veranderingen aan je borsten kunnen onschuldig zijn, maar kunnen je ook waarschuwen voor borstkanker.

  • Controleer je borsten zo’n week na je menstruatie.
  • Let op je huid, tepels en de vorm van je borsten.
  • Bezoek een arts als je een verandering van je borst ziet of voelt.

Nog even over het moment dat je je borsten checkt. We raden je aan dit te doen ongeveer 10 dagen na je menstruatie. Waarom? Doorheen je cyclus veranderen je borsten continu. Soms zelfs van week tot week! Door regelmatig zelf onderzoek aan de borsten te doen, leer je ze goed kennen. En dit is belangrijk, want zo herken je afwijkingen sneller waardoor je eventuele borstkanker in een vroeg stadium kan ontdekken.

Voor het medische onderdeel en hoe je zelfonderzoek doet verwijzen we het liefst door naar Think Pink zodat deze informatie nooit "out of date" geraakt maar vooral ook medisch zeker goed is nagekeken door artsen. Ontdek hier de 9 alarmsignalen voor borstkanker van Think Pink en hoe je aan zelfonderzoek doet.

Hoe Dorien van Bossy Magazine omgaat met borstkanker

Bossy Magazine is een fantastisch magazine over ondernemerschap en zelfzorg. De oprichtster achter dit prachtige Belgische magazine is Dorien Camps. Een powerhouse van een vrouw die de wereld niet alleen verrijkt met haar pen en papier, maar ook met haar energie en enthousiasme. In 2023 kreeg Dorien een echte curveball naar haar toe gegooid toen ze ontdekte dat ze borstkanker had. Ze is elke dag een inspiratie voor ons en we zijn enorm dankbaar dat we tijdens dit interview haar positivisme mochten voelen.

Guud Woman is een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in de ondersteuning van menstruele gezondheid. Ze bieden een scala aan producten en hulpmiddelen om vrouwen te helpen hun menstruele gezondheid effectief en comfortabel te ondersteunen.

Static and dynamic content editing

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

Static and dynamic content editing

Static and dynamic content editing
Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

“Veel vrouwen dragen hun bh's best lang voordat ze in de vuile was belanden. Wanneer er zweet en vuil in je bh kruipt, zal hij sneller verslijten en daardoor minder steun bieden. ”
testing

Doe jij minstens 1 keer per jaar aan zelfonderzoek?

Bedankt om mee te stemmen!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Wil jij deze BH's eens gratis uitproberen bij jou thuis?

Kimia of Veerle maken een gepersonaliseerde box op basis van je maten en voorkeuren, en dan straal je binnenkort in je kerverse catches!

Hoe werkt het?

Nooit meer gaan passen in winkels en BH's uitzoeken in al die maten. Pas gewoon rustig bij jou thuis en onze gidsen doen al het zoekwerk voor jou!

Vertel ons over je favoriete BH en waar je naar op zoek bent via onze vragenlijst van 3 minuten.

Betaal €25 waarborg (die je volledig terugkrijgt nadat je thuis hebt gepast).

1
2

Kies zelf enkele items met ons mee uit jouw sneak peek en ontvang binnen 7 werkdagen gratis jouw selectie van 8 items.

Je lingerie gids Kimia of Veerle begeleidt de selectie ook met filmpjes.

Je hebt tot 7 dagen tijd om rustig thuis te passen en kan ons steeds bellen of e-mailen voor advies.

Je betaalt achteraf alleen voor wat je wil houden, de andere items stuur je eenvoudig terug.

3

Doe jij minstens 1 keer per jaar aan zelfonderzoek?

Bedankt om mee te stemmen!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Andere blogs van deze categorie

CARE
#VERSLETEN

Is mijn BH versleten? 4 tips om te weten of je een nieuwe BH nodig hebt

Lees 4 tips om te weten of je BH aan vervanging toe is.

2
min -
Jul 3, 2023
CARE
#RECYCLEN #UPCYCLEN

Recycle je oude BH en geef ze een tweede leven

Recycle je oude BH's! Help vrouwen in armoede, doneer die oude BH aan een kringloopwinkel en geef ze een tweede leven. Ontdek hier hoe het werkt.

2
min -
Mar 25, 2023
CARE
#WASSEN

BH wassen: 5 tips voor een langere levensduur van je BH

Hoe (vaak) moet je je BH wassen? Ontdek onze 5 tips voor het wassen van je lingerie en verleng de levensduur van je favoriete BH!

3
min -
Nov 13, 2022

Catch up via onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief vol nieuwe collecties, interviews met powervrouwen, weetjes en updates over CurveCatch.