CurveCatch logo
Category /
Pijn door je BH: de 7 redenen en hoe te voorkomen
FIT & PASVORM

Pijn door je BH: de 7 redenen en hoe te voorkomen

Inge Roels

Heeft al 20 jaar 2 eigen lingerie zaken, mama en Harry Potter fan

BESTEL MIJN BOX

BH's zijn een godsgeschenk, maar kunnen duivels veel pijn doen. Zijn jij en jouw favoriete BH uit elkaar gegroeid? Geven jullie elkaar elke dag steken en is de rek uit jullie verliefdheid? Soms is het beter om dan op te geven, en wil je begrijpen waar het juist mis ging. Zo kan je volgende romance een stuk mooier zijn! In deze blog bespreken we de 7 meest voorkomende redenen voor een BH-relatiebreuk en hoe je deze voorkomt. O.a. BH's die in je oksels prikken, op je ribben duwen, in je schouders snijdt of in je borst prikt komen aan bod.

Apr 5, 2023
|
5
min

Waarom doet mijn BH pijn?

Reden #1: Mijn BH doet pijn aan mijn oksel

Heb je last van een BH-beugel die je oksel prikt?

Check dit door even te gaan zitten. Voel je hem dan duwen op je borstweefsel? Alternatief kan je ook eens duwen op het uiteinde van je beugel onder je arm: doet dit pijn?

Close-up foto van persoon die haar hand tussen haar borst en BH steekt omdat ze pijn heeft van haar BH die in haar borstweefsel duwt
Pijn door BH die in de oksel prikt.

📌 Tip

"Beide tests doe je best altijd wanneer je een BH past: gaan zitten en op je beugel duwen. Zo ben je zeker dat je geen miskoop doet."

Waarom doet mijn BH pijn onder mijn oksel?

 • Meestal doet dit zich voor als je eerder petite bent qua lengte …
 • … of wanneer je borsten eerder hoog komen.
 • Anders ligt het aan het model van de BH die je draagt. Zo zijn sommige balconette BH’s veel minder hoog onder de arm.
 • Ook kan je cup gewoon te groot zijn. Elke cup-grootte vergroot namelijk de beugel. Indien je BH dus te groot is qua cup, kan het zijn dat je beugel tot onder je oksel komt en daar komt duwen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn BH niet meer onder mijn oksel prikt?

Goed nieuws: je kan dit altijd laten maken door kortere beugels te steken in jouw BH! Dit is echter niet altijd eenvoudig, want je moet wel nog steeds de juiste maat beugel vinden (die iets korter is).

Reden #2: Mijn BH doet pijn aan mijn ribben

Waarom doet mijn BH pijn aan mijn ribben?

 1. Omtrek is te los
  Hierdoor gaat deze voortdurend schuren en naar beneden zakken tot op je ribben. Oplossing: probeer een BH met smallere omtrek. Bijvoorbeeld: Je draagt nu een 85F, probeer dan eens een 80G.
 2. Je BH-beugels zijn te hard
  Het kan ook zijn dat de beugels in je BH te hard zijn voor je lichaam. Fast-fashion BH’s hebben vaak dikkere beugels. Om dit op te lossen kan je er dan een dunnere beugel in steken.
 3. Je ribben steken een beetje naar voren
  Als laatste kan het ook zijn dat je - net zoals ikzelf - ribben hebt die een beetje naar voren steken. Je BH gaat dan veel sneller op je ribben rusten. Volgens onze cijfers is dit iets waar ongeveer 1 op 250 mee worstelt bij het vinden van BH’s.
Close-up van lichaam van persoon die pijn voelt aan haar oksel van haar BH die prikt
Loszittende BH met te grote cupmaat

De eenvoudigste oplossing is natuurlijk gewoon: BH’s zonder beugel kopen! Dit is echter niet voor iedereen een optie, omdat BH’s zonder beugel niet voor iedereen voldoende steun geven.

Een alternatief is dat je BH’s zoekt die naadloos zijn, of specifiek minimizer BH’s. Dit omdat dit BH’s zijn die niet heel diep tailleren.

In alle eerlijkheid: wat we nu gaan voorstellen is niet volgens de regels van de lingerie kunst. Quote ons hier dus nooit op, maar ach ja, soms moeten we pragmatisch zijn en de regels aan onze laars lappen! 👇

📌 Tip

"Wat je kan doen is een kleinere cupmaat nemen dan je gewoon bent. Draag je bijvoorbeeld nu een 85F en zit die voor de rest perfect? Neem dan een 85E. Dit voelt initieel misschien wat contra-intuïtief, maar dit is de verklaring: wanneer je wandelt gaan je borsten naar beneden en naar voren. Hierdoor duwen je borsten altijd een beetje tegen de BH, en bij een BH die eigenlijk net een tikkeltje te klein is, gaan je borsten deze sneller wegduwen van je lichaam dan wanneer je borsten er perfect inzitten qua maat. Hierdoor gaat de BH niet meer over je ribben wrijven. Problem solved!

Nogmaals: eigenlijk mag je dit nooit doen, want dit kan nog andere problemen met zich meebrengen, maar we praten hier nu heel even tegen diegenen die hier enorm veel last van hebben en radeloos zijn."

Reden #3: BH-bandjes doen pijn en snijden in mijn schouder

Waarom doen mijn BH bandjes pijn aan mijn schouders?

 1. De kwaliteit van je BH is gewoon niet heel goed.
  Don’t buy too fast or too cheap, ladies! We zijn absoluut voorstanders van prijs-kwaliteit en dat je niet altijd de allerduurste BH’s nodig hebt, maar denk goed aan ‘de kost per draagbeurt’ wanneer je een BH koopt. Ik zit nu bijvoorbeeld aan €0.16 per draagbeurt met mijn BH van PrimaDonna die ooit €79 kostte.
 2. Je borsten staan te hoog op je borstkas
  Mogelijks ben jij gezegend met mooie borsten die vrij hoog staan op je borstkas. Vaak zien we bij dames die hoge borsten hebben, dat ze hun BH bandjes enorm aanspannen en vaak zo erg dat ze er putjes van in hun schouders krijgen.
 3. Jouw BH-omtrek is te los.
  Je zal merken dat de rug van je BH dan naar boven kruipt, en bijgevolg komt al het gewicht van jouw borsten op je bandjes te hangen i.p.v. dat je de steun en de hefboom van de omtrek van je BH gebruikt.

  We zien dat dit vooral voorkomt bij dames die wat kilo’s zijn bijgekomen. Je was voorheen mogelijks niet gewoon om je BH’s vrij strak te dragen in de omtrek omdat je niet zoveel steun nodig had van jouw BH. Nu je borsten iets zwaarder zijn is dit wel zo, en kan je je BH best een paar haakjes vaster zetten.

  Je zal merken dat je meteen minder gewicht op je bandjes gooit. Om dit te voorkomen kan je bij het passen best kijken of de rug van je BH goed parallel loopt met de vloer. Zo niet is je omtrek te los!
 4. Het model van jouw BH is niet geschikt voor jou
  Als laatste is het ook een optie dat het model van de BH gewoon niet goed is voor jou. Bij sommige BH’s staan de bandjes namelijk veel meer naar buiten en mogelijks heb jij gewoon een pasvorm nodig waarvan de bandjes iets meer naar binnen staan.
Rug van persoon met snijdende BH-bandjes in de schouders die rode striemen achterlaten
Snijdende BH-bandjes in de schouders

Reden #4: Help, ik heb schimmels onder mijn borsten!

Ok, om te beginnen, dit is niets om je voor te schamen! Schimmeltjes onder je borst is in geen enkel opzicht een teken van slechte hygiene.

Het is puur een teken dat jij een warm persoon bent en dat vinden schimmeltjes gewoon leuk, neem het als een compliment!

Heb je dus jeuk, een geurtje of wondjes onder je borsten? Maak je geen zorgen, dit is nog geen reden om uit elkaar te gaan en dit kan je oplossen!

Persoon in BH met lastig schimmeltje rond de borststreek die haar hand legt op haar ribbenkas
Vrouw in BH met schimmeltje rond de borststreek

Waarom heb ik een schimmeltje, smetplekken of intertrigo onder mijn borsten?

We duiken even terug in de wereld van de biologie

Schimmels zijn kleine wezentjes die houden van donkere, vochtige plekken. Who can blame them: wij houden ook van sauna’s, toch?

De zomer speelt ook een rol

De kans is dus ook iets groter dat je hier last van krijgt in de zomer, wanneer het warm is, dan in de winter. Meestal is het ook zo dat dames met een A, B of C cup tot omtrek 75 hier weinig last van hebben en alle andere dames hier iets vatbaarder voor zijn. Dit vooral omdat je dan iets meer borstweefsel zal hebben, dat de kans heeft om tegen je lichaam te schuren.

Het begint meestal bij het dragen van minimizer BH’s of naadloze BH’s.

In deze BH’s hebben je borsten namelijk niet de mogelijkheid om naar voren te gaan, zoals ze dat normaal gezien gewoon zijn zodra je begint te bewegen. In dit soort BH’s gaan je borsten eerder naar opzij of duwen ze je BH gewoon weg van je lichaam. Hierdoor verdwijnt de beugel tussen je borst en je lichaam uit en gaat je borst rechtstreeks op jouw huid zitten. Er zal sneller schuring ontstaan en vervolgens maken we zo de ideale broeihaard voor de sauna-loving schimmels.

Hoe los ik de huidschimmel onder mijn borsten op?

Hier stopt onze kennis enigzins, dus we raden je zeker aan om dit te bekijken met je huisarts. Een goede crème van bijvoorbeeld NATURAL SELF kan mogelijks al wonderen doen. Wat we jou wel kunnen meegeven is hoe je huidschimmels onder je borsten voorkomt:

 • Neem een cup groter
  Zo blijft de BH beugel goed onder je borst zitten wanneer je beweegt.
 • Draag geen naadloze BH’s meer of switch naar spacer BH’s.
  Deze hebben een gelijkaardig effect aan naadloze BH’s of minimizer BH’s maar hebben minder het platmakende effect waardoor je borsten wel goed naar voren kunnen.
 • Was een gedragen BH alle dagen…
  ...
  tot de schimmel weg is!

Reden #5: Mijn BH beugel duwt op mijn borstweefsel

Waar je ALTIJD op moet letten bij het kiezen van een BH

 1. Zie dat het ijzer van de beugel achter je borstweefsel zit. Indien dit niet zo is, riskeer je namelijk dat je van je beugel knobbeltjes zou kunnen krijgen.
 2. Test dit door te duwen op het uiteinde van je beugel, onder je arm. Doet dit pijn of is dit gevoelig? Dan zit je nog steeds op je borstweefsel en neem je best 1 cupmaat groter (dus van E85 naar F85 gaan bijvoorbeeld).
 3. Heb je dan last van het feit dat je BH open staat? Dan is dit gewoon niet het juiste model BH voor jou en kan je beter even kijken naar hartvormige BH’s, plunge BH’s, bralettes of push-up BH’s.

Reden #6: Mijn tepels jeuken

Weer eentje waar we als pseudo-artsen geen sluitende uitspraak over kunnen doen, maar we zien wel heel vaak dat dit voorkomt indien de BH kant of een harde naad heeft rond de tepel. Bijgevolg gaat de BH op je tepel schuren en krijg je wondjes.

Ben je toch verknocht aan die BH en ben je niet klaar om uit elkaar te gaan? Geen zorgen, we kennen een snelle fix! 👇

📌 Tip

"Naai een stukje oude T-shirt in je BH rond de tepelstreek. Zo heb je wel de mooie kant of de naad die je borst mooi naar voren laat bewegen, maar geen “geschuur”. In de BH-relatie is schuren namelijk nooit een goed idee :)!"

BH haakjes die gebroken en verwrongen zijn
BH met gebroken haakje

Reden #7: Mijn borsten doen gewoon pijn

Zijn geen van alle bovenstaanden van toepassing op jou en doen je borsten toch pijn? Het zit niet in je hoofd, daar zijn we zeker van, dus we lijsten nog 2 andere mogelijke oorzaken op:

 • Je cup is te klein
  Wanneer je cup te klein is, hebben je borsten geen plaats en worden ze ergens naartoe geduwd wat niet hun natuurlijke staat is (normaal gaan ze graag naar voren). Dit kan erg pijnlijk zijn!
 • Je BH is niet stevig genoeg
  Wanneer je BH niet stevig genoeg is, zal je dat direct voelen na hem een paar uurtjes te dragen omdat je borsten veel beweeglijker worden. Je weefsel wordt zo uitgerokken bij elke beweging. Zelfs wandelen kan op den duur pijn gaan doen. Steun komt voor het grootste stuk uit de omtrek van je BH, dus zorg ervoor dat je BH strak genoeg zit rond je lichaam en parallel aan de grond. Daarnaast zijn de bandjes ook erg belangrijk en ten derde ook de pasvorm. Zijn je borsten eerder los en staan ze naar elkaar toe, dan draag je dus beter geen plunge BH of push-up BH, want dan gaan je borsten veel beweeglijker zijn door de diepe decolleté.
"We raden je zeker aan om naar de dokter te gaan met je klachten en jezelf ook zeker vaak genoeg te onderzoeken."
Close-up van rug van persoon die probeert haar BH toe te krijgen maar ze krijgt niet alle haakjes dicht
Een te kleine BH, de haakjes haken met moeite in elkaar

Mijn BH doet pijn aan mijn tenen

Het advies van de CurveCatch dokter: jij hebt CurveCatch BH’s nodig, bestel zo snel je kan jouw box en je tenen zullen dansen als nooit tevoren!

Ontdek CurveCatch

Geen zin om zelf op zoektocht te gaan BH's van degelijke kwaliteit én die goed zitten? We got you covered!

Bestel vrijblijvend in drie simpele stappen een box vol handpicked BH’s:

 1. Beantwoord onze vragenlijst (3 min.)
  Dankzij de vragenlijst leren we jou kennen, net zoals een specialiste in een speciaalzaak.
 2. Ontvang binnen de week een assortiment van +- 10 handpicked BH’s (en bijpassende slipjes).
 3. Geniet van een ontspannend pasmoment in je eigen slaapkamer en betaal achteraf enkel voor wat je wil houden.

4 op de 5 vrouwen draagt een BH die eigenlijk niet past. Dat gaan wij bij CurveCatch veranderen. Help jij mee aan deze revolutie? Share en care om je borsten, join onze community en volg ons op Instagram!

Static and dynamic content editing

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

Static and dynamic content editing

Static and dynamic content editing
Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

“Veel vrouwen dragen hun bh's best lang voordat ze in de vuile was belanden. Wanneer er zweet en vuil in je bh kruipt, zal hij sneller verslijten en daardoor minder steun bieden. ”
testing

Heb jij vaak last van je BH?

Bedankt om mee te stemmen!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Wil jij deze BH's eens gratis uitproberen bij jou thuis?

Kimia of Veerle maken een gepersonaliseerde box op basis van je maten en voorkeuren, en dan straal je binnenkort in je kerverse catches!

Hoe werkt het?

Nooit meer gaan passen in winkels en BH's uitzoeken in al die maten. Pas gewoon rustig bij jou thuis en onze gidsen doen al het zoekwerk voor jou!

Vertel ons over je favoriete BH en waar je naar op zoek bent via onze vragenlijst van 3 minuten.

Betaal €25 waarborg (die je volledig terugkrijgt nadat je thuis hebt gepast).

1
2

Kies zelf enkele items met ons mee uit jouw sneak peek en ontvang binnen 7 werkdagen gratis jouw selectie van 8 items.

Je lingerie gids Kimia of Veerle begeleidt de selectie ook met filmpjes.

Je hebt tot 7 dagen tijd om rustig thuis te passen en kan ons steeds bellen of e-mailen voor advies.

Je betaalt achteraf alleen voor wat je wil houden, de andere items stuur je eenvoudig terug.

3

Heb jij vaak last van je BH?

Bedankt om mee te stemmen!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Andere blogs van deze categorie

FIT & PASVORM
#SOORTENBH's

Wat is een longline BH?

Wat is een longline BH, voor wie is hij het meest of het minst geschikt en wat hangt nu toch dat stukje stof onder die BH te doen? Ontdek hier alles over de longline BH!

2
min -
Aug 21, 2023
FIT & PASVORM
#PASVORM #MATEN

BH passen: hoe pas ik het best een BH?

Hoe pas ik het best een BH en waarop moet ik letten om te zien of de BH mij past? Ontdek het met de handige checklist in deze blog!

2
min -
Aug 8, 2023
FIT & PASVORM
#wit #tshirt #BH

De perfecte BH voor onder je witte blouse en T-shirt!

Ontdek 4 tips om de ideale BH onder jouw witte blouse of T-shirt te matchen!

2
min -
Jul 17, 2023
FIT & PASVORM
#PERFECTE #IMPERFECTIES

Asymmetrische boezem? Zo kies je een BH op maat!

Geen enkele boezem is perfect symmetrisch. Hier zijn enkele tips in je zoektocht naar een BH die past bij jouw perfecte imperfecties!

4
min -
Jul 3, 2023
FIT & PASVORM
#VERWARRING

BH-maten | Spreek vloeiend de Franse, Europese en Amerikaanse BH-taal

Ontdek de verschillen tussen de Europeaanse, Franse en Amerikaanse BH-maten

2
min -
Jul 3, 2023
FIT & PASVORM
#BHPROBLEMEN

BH-problemen: De 5 meest voorkomende problemen die je kan hebben met je BH

Vijf veelvoorkomende BH-problemen zijn: mijn BH doet mijn ribben pijn, de beugel duwt in mijn borsten, mijn borsten komen over de cup of komen eronder uit, mijn omtrek komt omhoog.

4
min -
May 19, 2023
FIT & PASVORM
#SOORTENBH’S

Wat is een bralette BH? | De voordelen van beugelloze BH's

Bralette? Comfort! Ontdek waarom bralette BH's perfect zijn voor een natuurlijke decolleté en waarom ze ideaal zijn na een borstoperatie of zwangerschap.

2
min -
Apr 22, 2023
FIT & PASVORM
#SOORTENBH #HARTVORMIG

Hartvormige BH's: voordelen, geschiedenis en onze favorieten

Ontdek de voordelen van hartvormige BH's en waarom ze zo populair zijn! Lees verder en ontdek of deze BH-stijl bij jou past.

2
min -
Apr 22, 2023
FIT & PASVORM
#BHSOORTEN

Balconette BH: de go-to voor een natuurlijke decolleté

Een balconette BH is perfect voor een natuurlijke decolleté en verplaatst het zijdelings borstvolume naar de bovenkant. Wat zijn onze favorieten? Ontdek het hier!

2
min -
Apr 23, 2023
FIT & PASVORM
#SOORTENBH’S

Driedelige BH's: voor- en nadelen - Ontdek onze topkeuzes

Een driedelige BH staat voor pure comfort, maar wat zijn de voor- en nadelen van een driedelige BH? Zijn er zelfs nadelen? Ontdek onze favoriete driedelige BH's!

1
min -
Dec 12, 2022
FIT & PASVORM
#SOORTENBH’S

Plunge BH: de juiste keuze voor jou? Ontdek de voordelen en nadelen!

Ontdek de voordelen en nadelen van plunge BH's en waarom je misschien beter voor een push-up BH zou kiezen. Ontdek ook onze favoriete plunge BH's!

2
min -
Oct 12, 2022
FIT & PASVORM
#soortenbh's

Push-up BH: tips, mythes en onze favorieten

Wat is een goede push-up BH? Ontdek hier de perfecte push-up BH's, de verschillende stijlen en maten, en hoe je de perfecte pasvorm kiest.

3
min -
Apr 12, 2022
FIT & PASVORM
#SOORTENBH’S

Voorgevormd of niet-voorgevormd: welke BH-vulling kies jij?

Ontdek alles wat je moet weten over voorgevormde en niet-voorgevormde BH's. Lees verder en vind jouw perfecte BH!

2
min -
Nov 13, 2022
FIT & PASVORM
#SOORTENBH’S #MINIMIZER #SPACER

Minimizer BH: de beste keuze voor jou?

Benieuwd naar de verschillen tussen een maximizer, spacer en minimizer BH? Leer hoe je de juiste BH kiest voor jouw borstvorm. Ontdek onze favorieten!

3
min -
Nov 13, 2022

Catch up via onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief vol nieuwe collecties, interviews met powervrouwen, weetjes en updates over CurveCatch.